Nieuws

Nieuw convenant robuuste aardappels

Verschillende soorten aardappelen
Bron foto: Roxiller (iStock Photo)
Samenvatting
  • Regio
    Nederland
  • Onderwerp
    Biologische aardappelteelt
  • Interessant voor
    Biologische akkerbouwers
Bekijk de bronnen
In natte zomers kan de aardappelziekte Phytophthora grote schade veroorzaken in de biologische aardappelteelt. Biologische aardappeltelers hebben geen gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar die kunnen worden ingezet wanneer Phytophthora toeslaat. Voor veel telers is het daarom geen optie meer om biologische aardappels te telen, tenzij ze kunnen beschikken over rassen die resistent zijn tegen Phytophthora. Gelukkig zijn die er tegenwoordig.

De aardappel is nog steeds een van de belangrijkste teelt in de Nederlandse akkerbouw. In 2020 waren er 9.300 gangbare aardappeltelers, waarvan 262 biologisch. Nederland heeft 163.500 ha aardappelen teelt, waarvan 1,25% biologisch, zo’n 2.054 ha (CBS, 2020). Goed voor ruim 70.000 ton biologische aardappelen, waarmee 14% van de Nederlandse markt kan worden voorzien. Maar, zonder transitie naar robuuste rassen, lopen boeren het risico op 30-50% vermindering van hun opbrengst.

Gelukkig kunnen we dankzij ‘robuuste’ aardappelrassen ziektebestendige én onbespoten aardappels eten. Deze robuuste aardappelrassen zijn speciaal geteelde aardappels die minder vatbaar zijn voor Phytophthora. Inmiddels zijn er 30 nieuwe robuuste aardappel rassen die de boer beschermen tegen het financiële risico van Phytophthora. In het nieuwe aardappel convenant, tekenende 31 ketenpartijen voor 100% robuuste biologische aardappels in het assortiment. Hier waren 7 retailers bij, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza, Odin en Superunie. Zij zeggen toe robuuste rassen te promoten en verkopen, met als doel om binnen vijf jaar alleen nog robuuste aardappels aan te bieden in het biologische assortiment. Hoewel sommige robuuste rassen minder bekend zijn, doen ze niet onder in smaak, kleur en structuur ten opzichte van de huidige rassen.

De volledige transitie naar robuuste rassen is overigens niet alleen goed nieuws voor de biologische boeren, maar ook voor de gangbare sector. Door te kiezen voor deze rassen kunnen boeren hun pesticidengebruik met 50% verminderen. Ook het kopergebruik dat eerder werd gebruikt om Phytophthora te onderdrukken, hoeft nu niet meer te worden ingezet. Koper is slecht voor het bodemleven.