• overig

    Jaarverslag ... / Bionext

    In het jaarverslag legt Bionext verantwoording af over het gevoerde beleid, de inkomsten en uitgaven en de behaalde resultaten. Het jaarverslag omvat de jaarrekening en een bestuursverslag. Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding.

  • overig
  • overig

    Natuurweidekrant / Vereniging Natuurweide

    De Natuurweidekrant is het ledenblad van de Vereniging Natuurweide, de vereniging van biologische melkveehouders in Nederland en verschijnt 4x per jaar in maart, juni, september en december

  • rapport
    Rapport / Animal Sciences Group 191.
    2009

    De (biologische) boer als landschapsondernemer : welke beelden en verwachtingen hebben consumenten ten opzicht van hoe biologische ondernemers omgaan met natuur, landschap en biodiversiteit op hun bedrijf?

    Doel van het project was om inzicht te verkrijgen in beelden en verwachtingen van consumenten ten aanzien van hoe biologische ondernemers omgaan met natuur, landschap en biodiversiteit op hun bedrijf. Deze inzichten kunnen door ondernemers én door beleidsmakers gebruikt worden om activiteiten voor onderhoud en behoud van natuur en landschap te stimuleren. Uit het onderzoek blijkt dat er intuïtief gezien volgens de respondenten een groot verschil is tussen hoe biologische en reguliere ondernemers omgaan met hun boerderij en directe omgeving, hoewel dat rationeel gesproken niet zo zou moeten zijn. Als je gekozen hebt voor het boerenbestaan krijg je daar namelijk de verantwoordelijkheid voor natuur en dieren automatisch bij. Anders “had je maar op kantoor moeten gaan werken”. De kern van het verschil zit in focus op productie versus focus op duurzame balans. Daar waar bij de reguliere ondernemer alles in het teken staat van economische productie laat de biologische ondernemer meerdere belangen meewegen. Dat betekent dat hij socialer en respectvoller is in de omgang met mensen, dieren, natuur en omgeving. Hij is meer begaan met milieu en klimaat en heeft meer aandacht voor de flora en fauna in zijn omgeving. Dat vertaalt zich in meer begroeiing en meer afwisseling in het landschap. De reguliere ondernemer is daarentegen gericht op efficiency en minimaliseren van onderhoud; daarom is alles in zijn omgeving kaal en monotoon en niet altijd goed onderhouden

  • rapport
    CORE Organic project nr: 1903.
    2009

    The process of researching animal health and welfare planning : workshop report

    Het CORE-Organic project ANIPLAN heeft als doel het minimaliseren van medicijnengebruik in de biologische melkveehouderij via bedrijfsmatige planning voor diergezondheid en dierenwelzijn.

  • rapport
    Louis Bolk Instituut
    2009

    Mineralenbelasting van de kippenuitloop : kippenuitloop gezond en groen

    Dieren die buiten lopen laten daar ook hun mest vallen. Gezien de hoge dichtheid aan kippen in de uitloop roept dat vragen op over de mineralenbelasting van de uitloop. Aarnink et al. (2005) hebben daar gedetailleerd onderzoek naar gedaan, en de uitkomsten wijzen op hoge belastingen met name nabij de stallen. In dit project is dit vraagstuk in hoofdlijnen op twee manieren benaderd: door metingen in de bodem en door mineralenbalansen op bedrijfsniveau op te stellen. Daarvan wordt hier verslag gedaan

  • rapport
    Wageningen UR glastuinbouw
    2008

    Notitie over mineralenverbruik biologische kasteelt in verband met gebruiksnormen en signaalwaarden

    Notitie naar aanleiding van het verzoek vanuit de Projectwerkgroep glasgroenten om commentaar op- en alternatieven voor het voorliggende voorstel m.b.t. de gebruiksnormen en signaleringswaarden vanuit de ambtelijke werkgroep emissienormen t.b.v. stuurgroep GLAMI

  • rapport
    Rapport / Animal Sciences Group 235.
    2009

    Mengkuilen voor drachtige zeugen : conservering en broei

    Mengkuilen gemaakt van gras en CCM of gerst werden onderzocht op conserveringsverliezen en broeigevoeligheid. Mengkuilen gemaakt van nat gras (16% droge stof) hadden duidelijk hogere conserveringsverliezen en waren gemiddeld broeigevoeliger dan mengkuilen gemaakt van droog gras (35% drogestof). Om de kans op broei te verkleinen wordt geadviseerd om bij het maken van een mengkuil van gras met CCM of graan een broeibestrijdingsmiddel toe te dienen

  • rapport
    Louis Bolk Instituut
    2009

    Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten : update van de literatuur

    In het kader van het project duurzaamheidprestaties (BO-04-001-039) is een overzicht gemaakt van de recente literatuur op het gebied van voedselkwaliteit, voedselveiligheid en gezondheid van biologische producten. Recente literatuur is gezocht in peer-reviewed tijdschriften via verschillende literatuurzoeksystemen. Daarnaast is gebruik gemaakt van een aantal recente rapporten, de proceedings van het 2nd scientific conference of Isofar in Modena en het recent verschenen “Handbook of organic food safety and quality”. Op basis van deze literatuur zijn conclusies getrokken over kwaliteit, veiligheid en gezondheidsaspecten van biologische producten. Bij elke conclusie is een robuustheidscore gegeven.

  • rapport
    Nota / Wageningen UR Glastuinbouw 631.
    2009

    Voorbehandeling van biologische zomerbloemen : praktijkproeven met diverse biologische middelen

    In dit project zijn een aantal biologische alternatieven gescreend voor de behandeling van bacteriegroei en verlenging van de houdbaarheid van zomerbloemen. Alternatieven zijn in drie proeven met verschillende zomerbloemen in verschillende fasen van de afzetketen getest. De werking is beoordeeld door meting van bacteriegroei in het water en bepaling van het vaasleven

  • factsheet
    BioKennis bericht. Geiten 4.
    2009

    Een goede ruwvoerderkwaliteit is de basis

    Wordt de kwaliteit ruwvoer bepaald door het weer of door u als boer? In het rantsoen vormen FOS (Fermen-teerbare Organische Stof) en DVE (Darm Verteerbaar Eiwit) vaak knelpunten, die in de winter met duur kracht-voeder moeten worden bijgestuurd. DVE is vaak een knelpunt op melkproducerende biologische bedrijven. Aan de andere kant speelt ook de voorziening van ‘veilige’ energie (FOS) in de pens een belangrijke rol om de aanmaak van microbieel eiwit in de pens te bevorderen. In dit BioKennisbericht schetsen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut de verschillende factoren die bepalend zijn voor de ruwvoederkwaliteit

  • factsheet
    BioKennis bericht. Zuivel & rundvlees 9.

    Biologische rundveefokkerij, welke weg gaan we?

    Koeien in de biologische melkveehouderij moeten het vaak met een soberder rantsoen doen en beter tegen een stootje kunnen dan reguliere koeien. Door de fokkerij volledig te schoeien op een biologische leest, kan er structureel worden gewerkt aan robuuste koeien die het goed doen onder biologische omstandigheden. Tegelijkertijd voorkom je daarmee dat de sector gebruik moet maken van voortplantingstechnieken die niet in de biologische gedachte passen.

  • rapport
    Rapport / Biogeit 18.
    2009

    Sturende factoren voor verhoging van vet- en eiwit gehalten in biologische geitenmelk : een eerste verkenning

    In de biologische veehouderij worden geitenhouders beperkt in hun maatregelen om vet- en eiwitgehalten te verhogen, door de biologische regelgeving. Door deze maatregelen ligt het vetgehalte in de biologische geitenmelk significant lager dan in de gangbare geitenhouderij. Aangezien 80 % van de biologische geitenmelk wordt verwerkt tot kaas, is verhoging van het vet- en eiwitgehalte tevens gewenst. Biologische geitenhouders willen graag meer mogelijkheden hebben om de vet- en eiwitgehalten in de geitenmelk te verhogen. In dit onderzoek is vooral aandacht besteed aan de voeding en de genetica. In het eerste deel een probleeminventarisatie, in het tweede deel is er aandacht voor voeding, met daarin speciale aandacht voor eiwit en vet en in het laatste deel is er vooral aandacht voor de genetica van geiten en bokken

  • rapport
    S.l.
    2009

    Het voeden van vertrouwen : de consument en de voedingsindustrie

    De Stichting Duurzame Voedingsmiddelenketen (DuVo) heeft in dit boekje de aandacht gericht op het vertrouwen van de consument in de voedingsmiddelenindustrie. Dat vertrouwen lijkt onder druk te staan. Daarom nodigde DuVo een aantal deskundigen uit om van gedachten te wisselen over wat er volgens hen aan de hand is. Een deel van hen kwam bijeen tijdens een workshop eerder in 2009. Dit boekje besluit met een verslag van hun bevindingen. Anderen schreven hun aanbevelingen op papier. De resultaten zijn in dit boekje bijeengebracht.

  • artikel
    Melkvee magazine 4: 12 - 15
    2010

    Laag celgetal op biologisch proefbedrijf

    Een biologische bedrijfsvoering met een gemiddelde productie van bijna 10.000 kg melk per koe en een tankmelkcelgetal van slechts 90.000 cellen per milliliter. Klinkende cijfers op De Tolakker, het melkveebedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar een groot deel van de melkbeurten wordt verzorgd door onervaren dierenartsen in opleiding.

  • rapport
    Rapport / LEI. Onderzoeksveld Consument & gedrag 2010-023.
    2010

    Allochtonen en voeding : een literatuurverkenning

    Rapportage van een kwalitatieve literatuurverkenning over de mogelijkheden van afzet van biologische voedingsproducten onder Turken, Marokkanen en Surinamers in Nederland. Hierbij is gekeken naar literatuur over de huidige voedselconsumptie en percepties hierover.

  • rapport
    Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling
    2010

    Eind rapportage een schone start : het gebruik van compost als onkruidonderdrukker

    Onkruidonderdrukking door het aanbrengen van zwarte grond (compost) direct na het zaaien op de gezaaide rij geeft in potentie een goede onkruidonderdrukking als alles goed uitgevoerd wordt. Er is de afgelopen jaren veel kennis verspreid over het systeem van zaaien onder compost. De grootste doelgroep, de biologische sector, kent het systeem. De telers zijn bewust dat het systeem van onkruid onderdrukken door compost werkt. Echter door de slechte praktische toepasbaarheid en geringe capaciteit pakt de praktijk het systeem onvoldoende op. Omdat bij compost de aan te brengen hoeveelheid een beperkende factor is voor de capaciteit is de vraag naar andere materialen een logisch gevolg.

  • rapport
    Rapport / LEI. [Werkveld 3, Consument en ketens] 2009-059.
    2009

    Eten van waarde : peiling consument en voedsel

    Een beschrijving van een wetenschappelijk gefundeerd instrument dat de perceptie ('het denken') en het gedrag ('het doen') van consumenten en het verschil daartussen inzake voedselkwaliteitswaarden meet en verklaart. Een beschrijving van de toepassing ervan om inzichten te genereren hoe de Nederlandse consument anno nu denkt over voedsel, wat diezelfde Nederlandse consument aankoopt en de relatie daartussen.

  • rapport
    Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector Glastuinbouw
    2001

    Biologische glasgroenteteelt : rapportage bedrijfseconomische en milieukundige aspecten 1999-2000

    In dit verslag worden de resultaten gepresenteerd van de registratie die is bijgehouden door zeven biologische glasgroentetuinders en het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Horst. Deze registratie is opgezet naar aanleiding van een vooronderzoek, waaruit bleek dat informatie over de biologische glastuinbouw maar beperkt voorradig is. De registratie betrof gegevens met betrekking tot het energie-, meststoffen- en gewasbeschermingsmiddelenverbruik en opbrengsten. Daarnaast is onder vier van deze bedrijven een bedrijfseconomische enquête gehouden.

  • rapport
    Nota / LEI. Werkveld 2, Sectoren en bedrijven 09-47.
    2009

    Kostprijsberekening biologische varkensbedrijven 2007-2008 : periode oktober 2007-september 2008

    Deze kostprijsberekening voor biologische varkens en biggen is de tiende op rij. In tabelvorm 1. de kosten van vermeerdering van biologische biggen, biggenproductie en de kostprijs per big van 25 kg en 2. De productiekosten van biologische vleesvarkens, per geslacht gewicht en de kostprijs

1 2 3 ... 445