Nieuws

Website erfgoedrassen: zaden én verhalen

Detail spruitenplant in winter - xtrekx via iStock
Bron foto: xtrekx (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    oude plantenrassen, erfgoed, moestuin, CGN
  • Interessant voor
    tuinders, hobbytelers
Bekijk de bronnen
Met de Erfgoedrassenwebsite heeft het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research (WUR) een belangrijke stap gezet om oude Nederlandse groenterassen te behouden, opnieuw onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor hobbytelers.

“Erfgoedrassen zijn de oude plantenrassen die door onze voorouders zijn gegroeid, gekoesterd en bewaard Dit is eetbare historie!”

www.erfgoedrassen.nl, 2023

Wat groeide er vroeger in de moestuin van je oma en opa? Hoe smaakten erwten honderd jaar geleden? Veel van de groenten en granen die ooit gemeengoed waren, zijn tegenwoordig bijna verdwenen. Dat terwijl ze ons veel kunnen vertellen over de landbouw en culinaire geschiedenis van Nederland. Een nieuwe website over deze erfgoedrassen geeft hobbytelers toegang tot de zaden én verhalen van ons Nederlands biocultureel erfgoed.

Waarom oude rassen behouden?

Het behoud van erfgoedrassen is van groot belang voor de toekomst van de landbouw en voedselproductie vanwege de enorme diversiteit in dit materiaal. Erfgoedrassen kunnen al vele generaties op specifieke locaties zijn geteeld, waardoor ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden. Bovendien kunnen erfgoedrassen zich onderscheiden door hun smaak en kwaliteit, als onderdeel van traditionele gerechten.

De verhalen achter erfgoedrassen

Ieder gewas en ras dat we vroeger verbouwden heeft een eigen historie en verhaal. Zo worden deze soms al eeuwenlang gekweekt en kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de culturele identiteit van gemeenschappen en van agrarische en culinaire tradities. Neem bijvoorbeeld de ‘bruine trotskop’, een slaras met een roze blos. Of de gele komkommerrassen, waaronder 'Aurea', die veel beter tegen de kou kan dan de groene die we nu gewend zijn.

Webshop

Via erfgoedrassen.nl kun je aanbieders van zaad van Nederlandse erfgoedrassen vinden. Ook is er een webshop waarin je vanaf december 2023 kleine hoeveelheden zaad kunt bestellen. Over elk ras kun je bovendien meer informatie en weetjes lezen over hoe het vroeger werd geteeld en gegeten.

Op de nieuwe website vind je de rassen van allerlei gewassen, zoals sla, granen, kool, komkommer, vlas en nog veel meer. Over tijd zal het aantal gewassen en rassen nog verder worden uitgebreid. Download de hele erfgoedrassenlijst om te zien welke specifieke oude rassen er beschikbaar zijn.