Nieuws

Handleiding bos beginnen in Brabant

Graanakker - Eddy Teenstra via WUR
Bron foto: Eddy Teenstra, Brandportal WUR (© Eddy Teenstra)
Samenvatting
  • Regio
    Noord-Brabant
  • Onderwerp
    (Voedsel)bos
  • Interessant voor
    Agrarische ondernemers in Noord-Brabant
Bekijk de bronnen
Altijd al een bos willen beginnen? Dan moet je wel weten waarmee je rekening moet houden als je zo'n (voedsel)bos gaat aanleggen. Bestemmingsplannen, archeologische vondsten, wet natuurbescherming, hoogspanningskabels,… en nog veel meer! Vandaar dat het Groen Ontwikkelfonds Brabant en Werkeenheid natuurnetwerk Brabant een handige handleiding hebben gemaakt: “Een natuur- of voedselbos realiseren in Noord-Brabant: tips en hulpmiddelen voor initiatiefnemers”.

De handleiding behandelt alle belangrijke thema’s voor het aanleggen van een natuur- of voedselbos. Zo kun je bij de aanleg te maken krijgen met bestemmingsplannen, archeologische vondsten, de wet natuurbescherming, bezwaren van omwonenden of kabels in de grond. Bij elk thema krijg je een duidelijke toelichting.

In het verdrag van Malta uit 1992 is bijvoorbeeld vastgelegd dat het Europese culturele erfgoed in de bodem beter beschermd moet worden. Daarom mag je niet zomaar een bos starten op een locatie met archeologische waarde. Een onderzoeksbureau inhuren kost veel tijd en geld, maar gelukkig is dat niet altijd nodig. De handleiding geeft je tips hoe je hiermee omgaat en welke wegen je kunt bewandelen als jij je bos wil realiseren op een plek met verwachte archeologische waarde.