Nieuws

Biostimulanten, wel of niet?

Bron foto: Irina Gutyryak, iStock (iStock licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    biostimulanten, weerbare teelten, gewasbescherming
  • Interessant voor
    akkerbouwers, telers, loonwerkers, adviseurs
Bekijk de bronnen
Biostimulanten zijn middelen die een positief effect kunnen hebben op de opbrengst en kwaliteit van de teelt. Er is veel vraag naar (nieuwe) groene middelen voor gewasbescherming en -verbetering. Hoewel er nog veel onduidelijkheid is rondom biostimulanten, kunnen ze hierin wellicht een rol spelen. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) heeft in samenwerking met het landelijke expertteam Biostimulanten & Biocontrol een brochure ontwikkeld die helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

Met het oog op de toekomstvisie gewasbescherming 2030, naar weerbare planten en teeltsystemen is er een grote vraag naar nieuwe groene middelen. Daarnaast zorgt klimaatverandering voor een grotere kans op abiotische stress, iets wat met de juiste biostimulanten misschien wel aangepakt kan worden.  

Biostimulanten 

Eerder verscheen er al het artikel 'Wat kunnen telers verwachten van biostimulanten?' op Groen Kennisnet dat inging op wat biostimulanten zijn. Het zijn middelen die via verschillende mechanismen de plantengroei en ontwikkeling stimuleren. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat planten voedingstoffen beter kunnen opnemen, ze vergroten de beschikbaarheid van voedingstoffen in de bodem, ze verbeteren de gewaskwaliteit of verhogen de tolerantie voor abiotische stress (impact van niet levende factoren). Deze functies staan als definitie van biostimulanten beschreven in de Europese wetgeving (vordering EU2019/2009).  

Er bestaan verschillende soorten biostimulanten, microbiële en non-microbiële. Het verschil tussen deze soorten is dat de werkzaamheid bij microbiële biostimulanten afkomstig is van bacteriën en schimmels, terwijl dit bij niet-microbiële stoffen niet het geval is. Non-microbiële biostimulanten kunnen bijvoorbeeld plant- en zeewierextracten zijn, zoals oliën, of organische zouten, zoals natrium.  

ICM 

Biostimulanten behoren tot de bouwstenen van de Integrated Crop Management (ICM) en zijn daarmee onderdeel van een groter geheel. Het ICM kijkt naar het hele systeem: welke factoren beïnvloeden de groei, de bodemtoestand, bodemontwikkeling en de beheersing van ziekten, plagen en onkruid. Bij het kiezen van biostimulanten is het dan ook belangrijk dat dit zorgvuldig gedaan wordt, kijkend vanuit het complete systeem. Het kan namelijk zijn dat er binnen het ICM misschien maatregelen zijn die het gewenste doel beter bereiken dan biostimulanten.  

Stappenplan 

De markt van biostimulanten is groot, maar onduidelijk. De LTO heeft daarom in samenwerking met het landelijke expertteam Biostimulanten & Biocontrol een brochure ontwikkeld die helpt bij het maken van een zorgvuldige keuze. 

Het document neemt je mee in een stappenplan dat zich focust op het beoogde doel van de biostimulanten, het onderzoeken naar de beschikbare middelen, het testen van de kwaliteit van deze middelen en het toepassen binnen een eigen bedrijf. Daarnaast verwijst het naar het beslisondersteunend systeem van het expertteam biostimulanten en biocontrol.

Biocontrol of biostimulanten 


Naast biostimulanten bestaat ook de term Biocontrol, ze lijken sterk op elkaar maar betekenen toch echt iets anders. Bij Biocontrol ligt de focus op gewasbescherming. Deze gewasbeschermende middelen bestrijden en beheersen ziekten, plagen en onkruiden. Biostimulanten stimuleren de plantvoedingsprocessen en bestrijden dus niet actief ongewenste organismen. Ze kunnen dus niet 1 op 1 gewasbeschermingsmiddelen vervangen. Echter, het zou kunnen dat biostimulanten de plant sterker maken en daardoor indirect weerbaarder tegen biotische stress.