Nieuws

Belangrijke spelers in Nederlandse eiwittransitie

Soja Paul plantaardige eiwitbron - health food-soybean via Shutterstock
Bron foto: rodho, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    eiwittransitie, eiwitbronnen, voedselketen
  • Interessant voor
    food professional, bedrijven
Bekijk de bronnen
De overgang van dierlijke naar plantaardige en alternatieve eiwitten is belangrijk voor een duurzamer voedselsysteem. Food&Agribusiness maakt de balans op van de voornaamste Nederlandse spelers op dit gebied.

De 'Eiwit Uitblinkers' zijn geselecteerd op basis van diverse criteria, waaronder innovatie, meetbare successen, zichtbaarheid, groeipotentieel, en de mate van communicatie naar de consument. Dit zijn de bedrijven die niet alleen achter de schermen werken aan verduurzaming, maar ook hun verhaal actief delen met het publiek, aldus Food&Agribusiness.

Eiwit Uitblinkers

De Top 10 Eiwit Uitblinkers van 2023 volgens Food&Agribusiness zijn:

1. Boermarke

Boermarke maakte de grootste stap van dit jaar. De van oudsher zuivelverwerker uit Enschede gaat de komende jaren in etappes volledig over op plantaardige zuivelvervangers.

2. McDonald's

Deze fastfoodketen kwam met vegetarische varianten van onder andere de McKroket en meer alternatieven naast de al bestaande variatie aan Meatless-kipproducten.

3. Albert Heijn

Albert Heijn introduceerde de plantaardige huismerklijn AH Terra. Deze bevat zo'n 200 plantaardige producten.

4. Green Protein Alliance

De Green Protein Alliance zette in 2023 een stap met de Eiweet-monitor. Met deze tool kan de organisatie in kaart brengen hoe de verhoudingen plantaardige en dierlijke eiwitten veranderen in supermarkten.

5. De Nieuwe Melkboer

De Nieuwe Melkboer heeft de eerste plantaardige zuivelboerderij van Nederland gebouwd. Hier produceren ze sojayoghurt. Naast de sojateelt naar Nederland halen, maken de eigenaren ook van de productie en verwerking nu een ‘korte keten’: alles op één locatie met de mogelijkheid om verder op te schalen.

“De eiwittransitie is iets dat door de hele keten speelt en impact heeft op bedrijven daarbinnen, het is mooi om te zien hoe deze uitblinkers daarin vooroplopen en op een positieve manier laten zien dat verandering mogelijk is.”

Chris Polkamp, hoofdredacteur Eiwit Magazine

6. BOON

Peulvruchten zijn dé plantaardige bron van eiwitten, maar hebben nogal een stoffig imago. Het bedrijf BOON ziet hierin een kans en een taak om meer aandacht te vestigen op de peulvrucht.

7. Foodvalley

Foodvalley is een netwerkorganisatie die met The Protein Community eiwitbedrijven, academische instellingen en overheden met elkaar verbindt.

8. Avebe

Zetmeelproducent Avebe die zet in op nieuwe producten als vegan ijs en ei. Ook zetten zij in op duurzame productie en teelt.

9. Eiwitboeren van Nederland

De eiwitboeren van Nederland zijn telers van vlinderbloemigen. Zij willen peulvruchten, zoals Nederlandse veldbonen, lupine of kikkererwten op de kaart zetten.

10. FrieslandCampina

FrieslandCampina introduceerde dit jaar drie plantaardige varianten, te weten barista haver, haverdrink en sojadrink. Op de website van Food&Agribussiness is te lezen dat dit een bijzondere en gewaagde stap is voor de coöperatie van melkveehouders, die in 2023 ook een proef deed met haver- en sojateelt bij de leden in Nederland.